Fenomén italské mafie a možnosti její likvidace - Müllerová, Aneta (2012)
Diplomová práce Fenomén italské mafie a možnosti její likvidace se zabývá příčinami dlouhodobého působení mafie na území Itálie bez větších úspěchů v potírání její činnosti. V úvodu diplomové práce se zabývám vznikem a vývojem pojmu mafie. Dále pak skutečnostmi, proč mafie nebyla až do 80. let 20. století chápána výlučně jako kriminální organizace. V této části vycházím z kulturně historického a lingvistického kontextu, který mi umožnil tyto faktory identifikovat. Následně se věnuji konkrétním strategiím, které byly v boji proti mafii využity. V této souvislosti ověřím i hypotézu, že spolupráce mezi mafiánskými kajícníky a justicí, podporovaná existencí nezbytných účinných legislativních opatření, je rozhodujícím a nejefektivnějším faktorem v možné likvidaci mafie.