Vliv energetické politiky na konkurenceschopnost České republiky - Szennai, Tomáš (2012)
Tato diplomová práce na téma Vliv energetické politiky na konkurenceschopnost České republiky si klade za cíl odhalit základní cesty, kterými působí rozhodování státu v oblasti energetiky na konkurenceschopnost českých ekonomických subjektů. První část textu se zaměřuje na odhalení tlaků, které vyvstávají pro konkurenceschopnost ČR v oblasti dodávek a cen energetických komodit. Analyzuje nejprve situaci na globálních trzích těchto surovin, následně domácí zásoby a spotřebu a na základě těchto poznatků nabízí hodnocení nástrojů a možností, kterými stát disponuje a jež může využít ke zmírnění případných negativních dopadů. Druhá část textu se zabývá problematikou elektroenergetiky, a to úžeji především z pohledu České republiky. Postupně jsou v této části podrobeny zkoumání základní východiska politiky v oblasti elektroenergetiky, poptávka a nabídka na trhu elektrické energie. Následně je prezentována analýza a zhodnocení budoucího vývoje elektroenergetické bilance a elektrárenského mixu ČR s důrazem na zachování přijatelné ceny elektrické energie jako konkurenční výhody. Poslední část textu se věnuje bezpečnosti dodávek energetických komodit a elektrické energie, které jsou jednou ze základních podmínek udržení konkurenceschopnosti domácího hospodářství.