Vliv energetické politiky na konkurenceschopnost České republiky - Szennai, Tomáš; Černohlávková, Eva, 1936-2016; Froňková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato diplomová práce na téma Vliv energetické politiky na konkurenceschopnost České republiky si klade za cíl odhalit základní cesty, kterými působí rozhodování státu v oblasti energetiky na konkurenceschopnost českých ekonomických subjektů. První část textu se zaměřuje na odhalení tlaků, které vyvstávají pro konkurenceschopnost ČR v oblasti dodávek a cen energetických komodit. Analyzuje nejprve situaci na globálních trzích těchto surovin, následně domácí zásoby a spotřebu a na základě těchto poznatků nabízí hodnocení nástrojů a možností, kterými stát disponuje a jež může využít ke zmírnění případných negativních dopadů. Druhá část textu se zabývá problematikou elektroenergetiky, a to úžeji především z pohledu České republiky. Postupně jsou v této části podrobeny zkoumání základní východiska politiky v oblasti elektroenergetiky, poptávka a nabídka na trhu elektrické energie. Následně je prezentována analýza a zhodnocení budoucího vývoje elektroenergetické bilance a elektrárenského mixu ČR s důrazem na zachování přijatelné ceny elektrické energie jako konkurenční výhody. Poslední část textu se věnuje bezpečnosti dodávek energetických komodit a elektrické energie, které jsou jednou ze základních podmínek udržení konkurenceschopnosti domácího hospodářství.
Vedoucí práce: Eva Černohlávková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses