Jaké faktory ovlivňují cenu elektřiny na denním spotovém trhu v ČR? - Černotová, Michaela; Lahvička, Jiří, 1975-; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce na základě hodinových dat za období 1. 1. 2010 -- 31. 12. 2011 zkoumá, jaké determinanty ovlivňují výši marginální ceny elektrické energie na denním spotovém trhu v České republice. Podařilo se prokázat vliv všech použitých vysvětlujících proměnných zahrnutých do modelu, kdy nejvýraznější změny jsou způsobeny faktorem času (konkrétní hodina, den v týdnu). Ve všedních dnech je cena elektrické energie v průměru asi o 41% vyšší než v neděli, v sobotu je tento rozdíl asi 22%. V souladu s předpoklady nárůst dlouhodobé ceny/zúčtovací ceny systémové odchylky (o 1 EUR) způsobí vyšší marginální cenu (o 0,03/1%), stejný efekt má také větší objem plánovaných odstávek výrobních zařízení (nárůst o 100 MWh způsobí změnu ceny o 0,3%). Co se teplotních podmínek týče, nejnižší cena je při 14,2 °C; při poklesu teploty na -5 °C je hodinová cena asi o 13,7% vyšší; při nárůstu teploty na 23,9 °C asi o 6% vyšší. Zajímavým faktem je zjištění minimálního zlepšení predikční schopnosti modelu po zohlednění vlivu výroby z obnovitelných zdrojů energie (konkrétně fotovoltaických elektráren).
Vedoucí práce: Jiří Lahvička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses