Vliv migrace na mzdy a zaměstnanost v České republice - Všetičková, Simona (2012)
Práce se zabývá imigrací a jejím vlivem na trh práce. První část shrnuje teoretické aspekty imigrace a jejího působení na mzdy a zaměstnanost. Srovnává dva možné přístupy ke zkoumání imigrace, analýzu agregovaného trhu práce a regionálních trhů práce. V souladu s tím jsou vytvořeny ekonometrické modely. Empirická část ověřuje předpoklad negativního působení imigrace na mzdy s použitím dat pro Českou republiku pro období 2004 až 2010. Testovaný předpoklad se pomocí regresních modelů nepotvrdil. Podle výsledků modelu agregátního trhu práce byl účinek imigrace na průměrnou mzdu v ČR ve sledovaném období pozitivní.