Jsou studenti ekonomie více „sobečtí“ než jejich vrstevníci? - Strejček, Ivo, 1990-; Chytil, Zdeněk, 1949-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce se zaměřuje na problematiku altruismu. Cílem analýzy je na datech získaných čtyřmi experimenty na vzorku českých vysokoškolských studentů ověřit hypotézu, že studenti ekonomických oborů vykazují nižší míru altruismu a společenské kooperace, než jejich vrstevníci bez ekonomického vzdělání. Výsledky nepotvrdily předpoklad nižší míry altruismu a sociální kooperace skupiny ekonomů v porovnání s jejich vrstevníky. Získaná data naznačují, že byť se v jednokolových hrách obě skupiny chovaly velmi podobně, existuje možnost rozdílného druhu altruismu mezi skupinami -- ekonomové mohou tíhnout spíše k racionálnímu altruismu a "vypočítavosti", studenti jiných oborů zřejmě více podléhají sociálnímu tlaku, tendenci k recipročnímu jednání a vlivu emocí.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses