Analýza černých pasažérů v pražské MHD - Jarolímová, Monika (2012)
Bakalářská práce zkoumá, zda se cestujícím vyplatí jezdit neoprávněně bez platné jízdenky v pražské městské hromadné dopravě a faktory, které ovlivňují jejich rozhodování při koupi jízdenky. Zejména pak výška postihu za jízdu bez platné jízdenky, pravděpodobnost odhalení revizorem, cena krátkodobých jízdenek a zavedení SMS jízdného. Vliv zkoumám na datech v období od srpna roku 2005 do dubna roku 2012. Teoretická část vychází z ekonomie zločinu a z herněteoretického Tsebelisova modelu. Po odhadu modelu pomocí metody nejmenších čtverců bylo dokázáno, že pravděpodobnost odhalení revizorem ovlivňuje počet černých pasažérů významněji než výška pokuty.