Dlhodobá udržateľnosť dôchodkového systému SR a jeho vplyv na verejné financie - Kaľata, Martin (2012)
Dôchodkový systém Slovenskej republiky je zložený z dvoch hlavných pilierov, ktoré sa od seba odlišujú spôsobom, akým priznávajú dôchodkové dávky. Kým prvý pilier sa opiera o solidaritu, druhý pilier dôchodkového systému dáva do popredia zásluhovosť. Táto diplomová práca sa snaží zhodnotiť fungovanie oboch spomínaných pilierov, ich najdôležitejšie problémy a možnosti udržania celého dôchodkového systému. S udržaním dôchodkového systému je spojený aj hlavný cieľ práce, ktorým je vplyv druhého piliera na deficit verejných financií, konkrétne na hospodárenie Sociálnej poisťovne.