Vliv liberalizace na zdroje ekonomického růstu Brazílie - Colmenárez García, Anna Carolina; Hnát, Pavel, 1981-; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tato diplomová práce zkoumá vliv liberalizace obchodu na zdroje ekonomického růstu Brazílie. Teoretická část práce uvádí několik definic ekonomického růstu, charakteristiky dvou základních růstových modelů -- Solowova modelu a modelu endogenního růstu. Ve vztahu k liberalizaci obchodu jsou zde také zmíněny některé teorie mezinárodního obchodu. Je zde i jedna část věnována teoretickým základům protekcionistických nástrojů často uplatňovaných ve světě. Praktická část práce analyzuje obecný vývoj brazilské ekonomiky během různých období. Zkoumá míru růstu HDP; zdroje, které způsobily ekonomický růst a přítomnost ochranářské politiky. Pak je hlouběji analyzován proces liberalizace obchodu, kterým prošla brazilská ekonomika v 90. letech a jeho vliv na výkon ekonomiky měřený ukazatelem HDP. Již dlouho se mluví o pozitivních dopadech volného obchodu a nevyhnutelné globalizaci. Dané podmínky Brazílie jsou předpokladem k ekonomickému úspěchu. Otázkou je, zda bude stát schopný využívat příznivé podmínky v plném rozsahu a mít pod kontrolou vyskytující se bariéry v rozvoji této země, zatímco prosazuje zájmy o volném mezinárodním obchodu a podporuje jeho plnou liberalizaci ve snaze pozitivně ovlivňovat ekonomický růst.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses