Konkurence v oblasti peněz - Haloun, Martin (2011)
Tato diplomová práce se zabývá teoretickými předpoklady a důsledky svobodného bankovnictví. Kriticky zkoumá Hayekův návrh na vytvoření systému svobodných bank nezávislých na centrální bance emitujících diferencované měny. Vyzdvihuje výhody tohoto systému, především tlak na státního emitenta, který je konkurencí nucen vydávat stabilnější měnu, než tomu je doposud, a zároveň poukazuje na zjevné nedostatky vážně ohrožující praktické fungování takového systému. Koncept svobodného bankovnictví je dále rozvíjen o problematiku částečných, respektive 100% rezerv. Na základě srovnání výhod a rizik obou možností, jak plně krytých, tak částečných rezerv, je navržen systém kombinující a přitom důsledně rozlišující různé druhy krytí. Východiskem této práce je rozbor definice peněz z pozice tzv. rakouské školy. Tyto úvahy jsou dále rozšířeny o inflaci a deflaci. Předmětem zkoumání jsou především podmínky vzniku a důsledky obou těchto jevů. Analýza inflace je dána do souvislosti s fungováním centrální banky a systému komerčních bank představující jediného současného emitenta.