Pojištění environmentálních rizik - Hübnerová, Petra (2012)
Diplomová práce se zabývá pojištěním environmentálních rizik. Úvodem do celé problematiky je politika životního prostředí, jejímž nástrojem je environmentální pojištění. Druhá část práce se věnuje vysvětlení pojmů riziko a environmentální riziko. Tato část pojednává o specifikách environmentálního rizika a o možnostech jeho řízení v rámci pojišťovny. Další část práce seznamuje s možností pojistitelnosti environmentálních rizik a poukazuje na rysy těchto rizik, které ji znesnadňují. Následující část se zaobírá legislativou odpovědnosti za škody na životním prostředí a je zaměřena zejména na implementaci směrnice 2004/35/ES v rámci členských zemí Evropské unie. V části zaměřené na legislativu České republiky je popsána ekologické újma v rámci zákona 167/2008 a okrajově také zákon č. 353/1999 Sb. ve znění novely č.59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. Pátá část práce je věnována novodobé historii ekologických škod s praktickou ukázkou vybraných škod a jejich následků. Závěr práce se soustředí na problematiku pojistného trhu v České republice. Analyzuje nabídku environmentálního pojištění na českém trhu. Zabývá se otázkou, proč je na trhu tak malá nabídka tohoto pojištění, proč je pro pojišťovny toto pojištění málo atraktivní a jaký vliv na celou problematiku má legislativa.