Pojištění environmentálních rizik - Hübnerová, Petra; Ducháčková, Eva, 1958-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se zabývá pojištěním environmentálních rizik. Úvodem do celé problematiky je politika životního prostředí, jejímž nástrojem je environmentální pojištění. Druhá část práce se věnuje vysvětlení pojmů riziko a environmentální riziko. Tato část pojednává o specifikách environmentálního rizika a o možnostech jeho řízení v rámci pojišťovny. Další část práce seznamuje s možností pojistitelnosti environmentálních rizik a poukazuje na rysy těchto rizik, které ji znesnadňují. Následující část se zaobírá legislativou odpovědnosti za škody na životním prostředí a je zaměřena zejména na implementaci směrnice 2004/35/ES v rámci členských zemí Evropské unie. V části zaměřené na legislativu České republiky je popsána ekologické újma v rámci zákona 167/2008 a okrajově také zákon č. 353/1999 Sb. ve znění novely č.59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. Pátá část práce je věnována novodobé historii ekologických škod s praktickou ukázkou vybraných škod a jejich následků. Závěr práce se soustředí na problematiku pojistného trhu v České republice. Analyzuje nabídku environmentálního pojištění na českém trhu. Zabývá se otázkou, proč je na trhu tak malá nabídka tohoto pojištění, proč je pro pojišťovny toto pojištění málo atraktivní a jaký vliv na celou problematiku má legislativa.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses