Oceňování fotbalových klubů v Evropě - Postl, Pavel (2012)
Diplomová práce se zabývá oceňováním evropských fotbalových klubů. Cílem práce je určit hodnotu anglického fotbalového klubu FC Arsenal k 31. 5. 2012 a to za účelem vstupu potenciálního investora do společnosti. Ocenění společnosti je založeno na datech z veřejně dostupných zdrojů, hlavně pak na informacích z výročních zpráv klubu. V rámci naplňování cíle jsou nejprve vymezeny základní oceňovací pojmy. Dále jsou analyzována a popsána specifika fotbalového prostředí a jsou rozebírány oceňovací přístupy a články, které se oceňováním klubů v minulosti zabývaly. V rámci procesu ocenění je zpracována strategická a finanční analýza klubu. Pro samotné ocenění podniku je aplikována výnosová metoda diskontovaného peněžního toku do firmy (FCFF). Jako doplňkové jsou použity metody majetkové (metoda účetní hodnoty a majetkové ocenění na principu tržních cen) a metoda tržní (tržní kapitalizace).