Měnová politika Arménské centrální banky - Gevorgyan, Kristine (2012)
Diplomovou práci Měnová politika Arménské centrální banky začínám charakteristikou Arménie, kde se zaměřuji na ekonomickou charakteristiku země, na vliv mezinárodních konfliktů, na vývoj populace, na chudobu a na korupci. Druhá kapitola je zaměřená na hospodářský vývoj Arménie, na vývoj HDP, na zaměstnanost, a na jednotlivé poloţky platební bilance. Dále se zaměřuji na vývoj arménské měny a na zahraniční zadluţenost země. Třetí kapitola, která je podstatnou částí mé diplomové práce, je o centrální bance a o finančním systému Arménie. Zde se zaměřuji na historii arménské centrální banky aţ do současnosti. Dále se tato kapitola zabývá měnovou politikou, kde se především soustředím na pouţívané transmisní mechanismy a na nástroje CBA. V poslední části mé práce se zaměřím na vliv CBA na hospodářský vývoj Arménie. V této části se podíváme na vliv měnové politiky na vývoj cenové hladiny a na plnění inflačního cíle. Závěr mé diplomové práce shrnuje veškeré poznatky, které jsem získala jak studiem literárních zdrojů, tak osobními rozhovory s představiteli bankovního systému Arménie. V závěru bude shrnut přínos CBA na ekonomický vývoj země, hodnocení důvěryhodnosti a úspěšnost v plnění cílů.