Predikcia postavenia ratingových agentúr na finančných trhoch - Šlachtičová, Zuzana (2012)
Diplomová práca je venovaná postaveniu ratingových agentúr na finančných trhoch. Hlavným cieľom je prognózovať možné postavenie ratingových agentúr, ktoré je v súčasnej dobe ovplyvňované najmä zo strany európskych politikov. Politici v poslednej dobe venovali ratingovým agentúram nejedno kritické slovo a snažia sa moc týchto spoločností obmedziť. Podstatou diplomovej práce je zhrnúť príčiny kritiky ratingových agentúr so zameraním na kritiku ohľadom znižovania ratingov štátov. Následne je rozobrané zníženie ratingu USA a Francúzska, ktoré po prvýkrát v histórii prišli o svoje AAA hodnotenie. Posledná kapitola je venovaná možnému postaveniu ratingových agentúr. Prvou možnosťou je založenie Európskej ratingovej agentúry, druhou je sprísnenie regulácie a potom je to situácia, keby ratingové agentúry boli zrušené, respektíve keby vôbec neexistovali.