Proces reálné a nominální konvergence v ČR - Šulc, Vojtěch (2012)
Cílem práce je analýza procesů reálné a nominální konvergence České republiky k průměru Evropské unie (EU-27). Text využívá komparace s ostatními evropskými tranzitivními ekonomikami (Slovensko, Maďarsko, Polsko a Slovinsko). Práce zahrnuje analýzu vývoje reálného HDP na obyvatele, srovnatelné cenové hladiny, produktivity práce, zaměstnanosti, mzdových nákladů a dalších ukazatelů. Diskutována jsou i další témata jako např. alternativní ukazatele konvergence nebo možný vstup České republiky do Evropské měnové unie.