Monopson na trhu hráčů National Hockey League současnost či minulost? - Hladík, Ondřej; Hudík, Marek, 1980-; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato diplomová práce se zabývá určením struktury trhu profesionálních sportovců, konkrétně trhu hráčů kanadsko-americké National Hockey League (NHL). V teoretické části se zaměřuji na vývoj na trhu sportovců a na změny v pravidlech, které tento vývoj ovlivňovaly. V empirické části předkládám model pro určení příjmu z mezního produktu (MRP) hráčů. Dále určuji vliv dalších ukazatelů, které mají vliv na rozdíly ve mzdách hráčů. Vzhledem ke všem výsledkům jsem určil typ tržní struktury, ten jsem stanovil na základě vztahu mezi MRP hráčů a jejich mzdou. Zjistil jsem, že trh obránců a útočníků NHL je spíše konkurenční, na rozdíl od trhu brankářů, který je nejlépe popsatelný pomocí "winner-take-all" teorie. Na konci práce shrnuji možné chyby v modelu a datech, které by mohly ovlivnit výsledek.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses