Kolik za ledvinu odhad ceny odstraňující nedostatek dárců v ČR - Kašlík, Jan; Šťastný, Dan, 1974-; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá zavedením potencionálního trhu s ledvinami v České republice, ve kterém by dárci měli možnost získat peněžní náhradu za darování ledviny. Cílem práce je zjištění ceny ledviny, která by zajistila odstranění čekací listiny na ledviny a umožnila by provádění transplantací všem lidem, kteří jsou dnes na čekací listině. Cenou ledviny se myslí taková peněžní kompenzace, která by způsobila indiferentnost potencionálního dárce k tomu, zda darovat ledvinu či nikoliv. Její výpočet je prováděn určením rizik, které dárce podstupuje, a vyčíslením kompenzace za jednotlivá tato rizika. Hodnota kompenzace byla v této práci pro Českou republiku určena ve výši 913 217 Kč. Tato částka by vyvolala zvýšení nabídky orgánů, které by bylo schopné odstranit jejich nedostatek a tím i čekací listinu. Odhad ceny je velmi závislý na správném odhadu statistické hodnoty života v České republice. Upřesnění této veličiny je podle mých závěrů nejdůležitějším krokem, který je nutný provést před případným zavedením takovéhoto trhu do praxe.
Vedoucí práce: Daniel Šťastný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses