Garantované investiční fondy - Houdek, Ondřej; Witzany, Jiří, 1966-; Prokop, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato práce se zaměřuje zejména na problematiku ocenění vybraných podílových listů zajištěných či garantovaných investičních fondů. V teoretické části jsou shrnuty přístupy a principy využívané při oceňování derivátů, neboť podílové listy těchto fondů mají vnořené deriváty. Důraz je přitom kladen na rizikově neutrální oceňování metodou Monte Carlo, protože složité výplatní funkce těchto fondů často znemožňují nalezení analytických oceňovacích formulí. Jsou také představeny hlavní způsoby konstrukce a řízení portfolií garantovaných fondů z pohledu jejich správců a je proveden základní přehled garantovaných fondů nabízených u nás a v Evropě. V analytické části jsou oceněny vybrané fondy metodou Monte Carlo. Při tom je využito jak standardního přístupu založeného na simulaci Geometrického Brownova pohybu s neměnným podmíněným rozptylem i korelační strukturou výnosů bazických aktiv, tak i pokročilejšího přístupu, ve kterém se simuluje i podmíněný rozptyl a podmíněná korelační matice. K tomu jsou využity modely GARCH-in-mean a DCC-GARCH. Odhadnuté ceny jsou porovnány se skutečnými tržními cenami a jsou rovněž porovnávány ceny získané pomocí standardních a pokročilejších přístupů.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses