Srovnání výkonnosti v ČR nabízených fondů a ETF z pohledu korunového investora - Kůna, Jakub (2012)
Tato práce "Srovnání výkonnosti v ČR nabízených fondů a ETF z pohledu korunového investora" pojednává o kolektivním investování v ČR, přičemž se soustředí na podílové fondy a burzovně obchodovatelné alternativy ETF. V práci je stručně uvedena historie kolektivního investování v ČR a začátky ETF v USA, pak jejich legislativní rámec a členění dle různých kritérií. V práci je analyzován vliv poplatků na výkonnost. Na tabulkách a grafech je představena současná situace a trendy ve vývoji v alokaci prostředků do fondů, v regionálním zaměření apod. V druhé části této práce jsou představeny základní i složitější ukazatele pro měření výnosnosti, rizika a rizikově očištěné výkonnosti fondů a portfolií. Třetí část je zaměřena na tvorbu finančního modelu pro výpočet hodnot ukazatelů z veřejně dostupných dat. Uvedené metody měření jsou aplikovány na 20 vybraných podílových fondů a ETF. Všechny výpočty jsou prováděny z pohledu korunového investora, tudíž přepočítávány na Kč.