Výnosy a náklady patentového režimu - Třísková, Julie (2012)
Tato práce se zabývá patenty a jejich vlivem na inovační činnost. Patenty jsou regulací volného trhu, která by měla napravovat tržní selhání a vytvářet motivace pro inovační činnost. Tato podpora inovační činnosti by se pak dále měla projevit do růstu technologií. Vztah mezi patentováním a produktivitou, která reprezentuje růst technologií, zkoumám na panelových datech složených z Finska, Dánska, Itálie, Velké Británie a Nizozemska. Analýza je prováděna na úrovni odvětví, a to chemického, jelikož firmy v tomto odvětví považují patenty za efektivní formu ochrany vynálezu. Výstupy mojí analýzy implikují rozdílný krátkodobý a dlouhodobý vztah mezi patenty a produktivitou. Bezprostředně patenty nevykazují vliv na produktivitu, se zpožděním je jejich dopad negativní.