Výnosy a náklady patentového režimu - Třísková, Julie; Potužák, Pavel; Hurník, Jaromír, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce se zabývá patenty a jejich vlivem na inovační činnost. Patenty jsou regulací volného trhu, která by měla napravovat tržní selhání a vytvářet motivace pro inovační činnost. Tato podpora inovační činnosti by se pak dále měla projevit do růstu technologií. Vztah mezi patentováním a produktivitou, která reprezentuje růst technologií, zkoumám na panelových datech složených z Finska, Dánska, Itálie, Velké Británie a Nizozemska. Analýza je prováděna na úrovni odvětví, a to chemického, jelikož firmy v tomto odvětví považují patenty za efektivní formu ochrany vynálezu. Výstupy mojí analýzy implikují rozdílný krátkodobý a dlouhodobý vztah mezi patenty a produktivitou. Bezprostředně patenty nevykazují vliv na produktivitu, se zpožděním je jejich dopad negativní.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses