Faktory ovlivňující mzdu v České republice - Voleman, Jakub; Brožová, Dagmar, 1958-; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce se zaměřuje na vysvětlení faktorů, které ovlivňují mzdu a její velikost. Analytickou metodou pro toto vysvětlení je Mincerova výdělková funkce a její rozšíření a variace, odhadnuté pomocí metody zobecněných nejmenších čtverců. Tyto výdělkové funkce jsou sestrojeny z dat trhu práce České republiky, konkrétně z šetření informačního systému o průměrném výdělku Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Hlavním zjištěním této práce je, že dodatečný rok vzdělání pracovníka vede k nárůstu jeho mzdy o zhruba 8%, takže vzdělání je jedním z faktorů, na němž mzda závisí. Dalšími faktory dále mohou být praxe pracovníka, věk nebo pohlaví, kdy výsledky odhadnutých funkcí ukazují na fakt, že ženy v České republice dosahují mzdy o 15 -- 20% nižších nežli muži. Rovněž velký vliv na mzdu má skutečnost, zda je pracovník v zaměstnání na vedoucí pozici či nikoliv.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses