Komparace modelu diskontovaného užitku a modelu hyperbolického diskontování v mezičasové volbě - Koranda, Martin; Chytilová, Helena; Hurník, Jaromír, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce porovnává dva základní modely mezičasové volby používané pro výpočet úrokové míry. V aplikační části se testuje, jestli se v preferencích reálných agentů objevují takzvané anomálie modelu diskontovaného užitku. Práce zkoumá Sign Effect, Magnitude Effect a jev obratu preferencí pomocí úrokové míry. Pro její měření a zjišťování zmíněných anomálií je využívána úroková míra dotazníková metoda vyjádřených preferencí. Komparace obou modelů je nejprve provedena teoreticky a následně jsou modely v aplikační části porovnány se získanými daty. Podařilo se přesvědčivě prokázat v aplikační části, že v získaných datech je patrný Sign Effect, Magnitude Effect a obrat preferencí, což značí nekonzistentní časové preference. Podařilo se zjistit, že lidé v reálném životě úročí spíše hyperbolicky než exponenciálně. Roční úroková míra změřená z průměrných respektive mediánových dat je 94,47% respektive 52,26%.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses