Soutěžní politika EU a tzv. klimaticko-energetický balíček - Vondrušková, Barbora, 1977-; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Zaměření disertační práce je založeno na předchozím výzkumu relativně nové oblasti environmentální governance, kterou představuje politika ochrany klimatu. Provádění politiky ochrany klimatu v Evropě je pak podrobeno diskusi ohledně souladu této politiky s jedním ze základních cílů evropské integrace. Tímto cílem je budování vnitřního trhu, jakož i zajištění spravedlivé hospodářské soutěže na tomto trhu. Interakce těchto dvou oblastí je hlavním výzkumným cílem této práce. Vzhledem ke komplexnosti tématu je práce tématicky definována úžeji. Na jedné straně je v práci analyzována evropská politika ochrany klimatu a její hlavní nástroj pro regulaci emisí uhlíku v evropské ekonomice - Evropský systém obchodování s emisemi (EU ETS). Na druhé straně se práce věnuje popisu evropské soutěžní politiky. Autorka v práci analyzuje základní opatření realizované v rámci těchto politik s cílem prokázat, zda obě politiky jsou ve vzájemném souladu a zda takto fungují v reálných podmínkách. Na základě dosažených výsledků činí autorka následující závěry: systém EU ETS , pro který se Evropská unie rozhodla, se ukázal jako nákladově efektivní volba redukce emisí. A to i přes určitá slabá místa, které obsahuje. Současně lze dojít k závěru, že metoda alokace je hlavním kritériem, které určuje efektivitu tohoto opatření v oblasti ochrany klimatu v Evropě, a současně je rozhodujícím kritériem pro soulad této politiky s politikou hospodářské soutěže. Z tohoto závěru následně vyplynulo, že existují poměrně přesvědčivé důkazy, že zvolená metoda alokace --grandfathering -- nebyla vždy v souladu se stávajícími pravidly pro poskytování státní podpory v oblasti ochrany životního prostředí. V neposlední řadě lze konstatovat, že možnost použití výjimky dle článku 10c směrnice 2003/87/ES se jeví, na základě dos
Nicméně další výzkum v této oblasti může být v budoucnosti velmi užitečný.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations