Transformace západního Balkánu se zvláštním důrazem na roli Stabilizačního a asociačního procesu - Řehořová, Veronika (2012)
Doktorská dizertační práce zkoumá měnící se vztahy zemí západního Balkánu (ZB) a Evropské unie (EU) na pozadí jejich probíhající transformace. Západním Balkánem se označuje skupina států, které nebyly součástí tzv. východního rozšíření, avšak postupně také směřují k branám EU. Mezi nimi rozlišuje EU přistupující zemi Chorvatsko, kandidátské státy (Černá Hora, FYROM, Srbsko) a tzv. potenciálně kandidátské státy (Albánie, BaH, Kosovo). Všechny tyto státy jsou součástí Stabilizačního a asociačního procesu, který v současnosti tvoří srdce politiky rozšiřování EU a je v centru zkoumání této práce. Dizertace také poskytuje přehled dosavadního rozšiřování EU a uvádí a využívá teoretické koncepty rozšiřování (EU). Kapitola zabývající se transformačními procesy v zemích ZB je také teoreticky ukotvena. Hypotézy jsou ověřovány především pomocí výsledků transformace, hodnocení Kodaňských kritérií Evropskou komisí a za pomoci statistických metod (analýza hlavních komponent a shluková analýza) na základě rozsáhlé datové baterie ekonomických a demografických ukazatelů.