Estimace determinant poptávky po příměstské vlakové dopravě v České republice - Mlčkovský, Petr; Zouhar, Jan, 1982-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou železnicní poptávky a jejích determinant v kontextu krajské železnicní prepravy v Ceské republice a Pražské prímestské železnice. Zvláštní pozornost je venována zkoumání vlivu nových vlaku na poptávku na vybrané trati Jizerskohorské železnice. V jednotlivých modelech je užito metody fixních efektu a difference-in-differences estimátoru. Analýzou panelových dat, v souladu s ostatními studiemi, byl zjišten krátkodobe neelastický charakter poptávky. Pro zvýšení tržeb na železnici je treba rozlišovat mezi skupinou závislých a príležitostných cestujících, jejichž elasticity jsou odlišné. Efekt nákupu nového vlaku muže být významný, predevším na méne frekventovaných tratích s vetším podílem individuální automobilové prepravy.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses