Homo oeconomicus – překonaný předpoklad? - Špeciánová, Jitka; Pavlík, Ján, 1956-; Mičúch, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Neoklasická aproximace lidského jednání je obsahem předpokladů modelu homo oeconomicus, které byly podrobovány kritice ze stran sociologů, psychologů i ekonomů. Práce odpovídá negativně na otázku, zda je neoklasický koncept překonaný. Za kritérium pro překonanost pokládáme nekvalitní predikční schopnost modelu a jeho nahrazení alternativním konceptem. Ačkoli odmítáme možnost falzifikace i verifikace předpokladů modelu kvůli subjektivní povaze dat o rozhodovacím procesu podložené Hayekovou teorií mysli, tvrdíme, že realističtější předpoklady modelu vedou ke kvalitnějším predikcím. Zabýváme se proto teorií omezené racionality, výsledky behaviorálních experimentů a Beckerovou rozšířenou užitkovou funkcí. Dobrou predikční schopnost modelu i přes nerealistické předpoklady vysvětlujeme nenáročností na získávání informací na trhu a teorií imitace. Na příkladu imaginárního města ukazujeme, proč se na trhu udržují neefektivní vzorce jednání. Docházíme k závěru, že model homo oeconomicus není překonaným modelem, neboť dovoluje rozšíření předpokladů vedoucí ke kvalitnějším předpovědím lidského jednání.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses