Analýza zbavování státního občanství po druhé světové válce jako prostředku ekonomické diskriminace a geneze ústavního dekretu č. 33/1945 Sb. - Lupiňská, Dana; Kozmanová, Irena; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce analyzuje ústaví dekret č. 33/1945 Sb., o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské coby podklad ekonomické diskriminace německé menšiny po druhé světové válce. V první kapitole práce analyzuje proces vzniku dekretu v londýnském exilu, úpravu problematiky v Košickém vládním programu, souvislosti s Postupimskou konferencí a roli prezidenta Beneše. Dochází k závěru, že vzhledem k neobvyklosti právního postupu byli českoslovenští aktéři pod významným legitimizačním tlakem, přičemž k legitimizaci zbavení občanství používali především potřebu zbavit se příslušníků německé a maďarské menšiny, kteří svým chováním přispěli k rozvratu republiky a argument nacionálního státu. V druhé části práce analyzuje postup zbavování občanství na základě dekretu a dochází k závěru, že docházelo k ekonomické diskriminaci na poli trhu práce, především v rámci pracovní povinnosti, zavádění pracovních průkazů a zrušením pracovních poměrů. Konstatuje mj., že při implementaci opatření docházelo k celé řadě výjimek a je možné sledovat ne vždy stoprocentní soulad mezi legislativou a praxí.
Vedoucí práce: Irena Kozmanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses