„Afirmativní akce“ v lidové demokracii? Mechanismy zvýhodňování cílových skupin v přístupu k ekonomickému vzdělání v Československu po roce 1948 - Habětínková, Barbora; Kozmanová, Irena; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Abstrakt Práce se zabývá pozitivně diskriminačními procesy probíhajícími v československém vysokém školství po únoru 1948 na příkladu ekonomického vzdělání. Analyzuje ideologické pozadí, motivaci a konkrétní realizaci snahy komunistického režimu o vytvoření tzv. "nové inteligenci" z řad dělnické třídy. Na základě analýzy diskriminačních procesů zaváděných v československém vysokém školství v počátcích komunistického režimu ukazuje, že čistky a přísnost kontroly přístupu na vysoké školy v rámci přijímacího řízení neprobíhali na všech školách stejnoměrně, ale lišili se u jednotlivých oborů. Na vývoji ekonomického vzdělání po roce 1948 a v rámci nejpřísněji kontrolované stranické Vysoké školy hospodářských ukazuje, že šlo právě o jeden z exponovaných oborů. Na základě tohoto vývoje dochází k potvrzení teze Martina Kreidla o ortodoxním období, za které označil roky 1948-1953, což přesně koresponduje s jejími závěry v oblasti ekonomického vzdělání. Celkově se přiklání k závěru, že diskriminační opatření měly krátkodobé účinky na změnu struktury studenstva, z dlouhodobého hlediska však tyto účinky polevují díky schopnostem lidem zavedený diskriminační systém obcházet.
Vedoucí práce: Irena Kozmanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses