Mezinárodní migrace kvalifikovaných lidských zdrojů; Zkušenosti Gruzie a České republiky - Laliashvili, Zurab (2012)
V této disertaci je analyzován problém emigrace kvalifikovaných lidských zdrojů u vybraných zemí a na základěanalýzy pozitivních zkušeností České republiky v řízení migrace kvalifikovaných pracovníkůjsou formulována doporučení gruzínské vláděpro včasné řešení a zlepšení situace v zemi. Vlastní výzkum autora provedený v ČR i v Gruzii jasnězdůraznil faktory ovlivňující migrační procesy z Gruzie a přinesl svůj konstruktivní přístup k vyřešení problému "brain drain" a podporu procesu "brain gain". Práce ukázala, že ne všechny kladné zahraniční zkušenosti v řízení migrace kvalifikovaných lidských zdrojů mohou být vhodným vzorem pro případ Gruzie. Práce je unikátní svým hlubokým rozebráním problému úniku mozkůz Gruzie a navržení prioritních opatření pro jeho řešení.