Mezinárodní migrace kvalifikovaných lidských zdrojů; Zkušenosti Gruzie a České republiky - Laliashvili, Zurab; Macáková, Libuše, 1955-; Šumpíková, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
V této disertaci je analyzován problém emigrace kvalifikovaných lidských zdrojů u vybraných zemí a na základěanalýzy pozitivních zkušeností České republiky v řízení migrace kvalifikovaných pracovníkůjsou formulována doporučení gruzínské vláděpro včasné řešení a zlepšení situace v zemi. Vlastní výzkum autora provedený v ČR i v Gruzii jasnězdůraznil faktory ovlivňující migrační procesy z Gruzie a přinesl svůj konstruktivní přístup k vyřešení problému "brain drain" a podporu procesu "brain gain". Práce ukázala, že ne všechny kladné zahraniční zkušenosti v řízení migrace kvalifikovaných lidských zdrojů mohou být vhodným vzorem pro případ Gruzie. Práce je unikátní svým hlubokým rozebráním problému úniku mozkůz Gruzie a navržení prioritních opatření pro jeho řešení.
Vedoucí práce: Libuše Macáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations