Ekonomické súvislosti zavedenia vstupných poplatkov do národných parkov v Slovenskej republike - Kulichová, Ada; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práca sa zaoberá zavedením vstupného poplatku do národných parkov na Slovensku. V prvej časti sa venuje vstupnému poplatku ako ekonomickému nástroju environmentálnej politiky, zvažuje jeho vlastnosti a využitie. Ďalej je vysvetlená organizácia a financovanie ochrany prírody na Slovensku. Na základe uvedenej analýzy výnosov a nákladov je zrejmý nedostatok finančných prostriedkov v správach národných parkov. Ako riešenie tejto situácie navrhujeme zvýšiť príjmy zavedením vstupného poplatku. Následne sú preto charakterizované jednotlivé národné parky. Cieľom práce je návrh zavedenia vstupného poplatku do slovenských národných parkov, ktorý je rozdelený do jednotlivých krokov. Aktivitám spojeným s výberom poplatku predchádza nevyhnutná úprava vlastníckych vzťahov a legislatívy. Ďalšie body návrhu postupu sa zaoberajú spôsobom výberu vstupného poplatku, jeho výškou a potenciálnymi príjmami správ národných parkov, ktoré by boli poplatkami generované. Záverečné body návrhu sa týkajú kontroly a úpravy systému výberu vstupných poplatkov a jeho potenciálneho rozšírenia.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses