Využití 3D technologií v muzejnictví - Paločko, Vladimír (2012)
Práce objasňuje termín muzeum na základě definic a deklaruje jeho hlavní úkoly. Dále pak rozebírá dostupné 3D technologie a aplikace virtuální reality a možnosti jejich využití současnými muzei. Analyzuje způsoby jejich aplikace a navrhuje jejich další možné implementace tak, aby přispívaly k plnění definovaných úkolů. V závěru pak stručně analyzuje možná pozitiva i negativa těchto aplikací a nastiňuje možnosti jejich financování.