NIMBY efekt Postoj obyvatel v případě plánované výstavby bioplynové stanice - Novotná, Miroslava; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem diplomové práce je zkoumání "Not In My Back Yard" efektu, neboli negativního postoje obyvatel k výstavbě nového a potenciálně nebezpečného zařízení v jejich blízkosti. Práce by měla kvantifikovat sílu NIMBY efektu v obci Městec Králové, kde se plánuje výstavba bioplynové stanice. Hypotézou je, že síla NIMBY efektu je výrazně vyšší u obyvatel, kteří bydlí v blízkosti, v porovnání s obyvateli, kteří bydlí dále od tohoto zařízení. Hypotézu se budu snažit vyhodnotit na základě dat z výběrového šetření u obyvatel města. Kvantifikací NIMBY efektu se zabývají převážně zahraniční studie, v případě bioplynových stanic je empirických studií poskrovnu. Z tohoto důvodu budu realizovat studii u obyvatel Městce Králové a pokusím se zjistit, jestli bude prokázán "Not In My Back Yard" efekt.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses