Velká Británie mezi EHS a ESVO (1957-1961) - Mroviecová, Lenka (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem Velké Británie k evropské integraci na přelomu 50. a 60. let. V práci zkoumám zejména ekonomické a politické příčiny, které vedly britskou vládu k odmítnutí se podílet na vzniku Evropského hospodářského společenství(EHS). Dále jsem se zaměřila na formování alternativního pokusu o integraci v západní Evropě, a to na formování Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) a na příčiny rychlé změny názoru na EHS. Převažovaly zejména ekonomické důvody, které britskou vládu donutily roku 1961, podat přihlášku do EHS.