Ekonomická a environmentální analýza využití elektromobility v osobní přepravě v České republice - Sikyta, Adam (2012)
Diplomová práce se věnuje dnes velmi aktuálnímu tématu využití elektromobility v osobní přepravě a zaměřuje svou pozornost na praktické využití tohoto fenoménu v podmínkách České republiky. Práce posuzuje především environmentální a ekonomické aspekty podpory elektromobility s tím, že si klade za cíl odpovědět na otázku, zda lze na elektromobilitu pohlížet jako na funkční nástroj státní politiky snižování emisí oxidu uhličitého v podmínkách České republiky. Odpověď na tuto otázku je ovlivněna celou řadou faktorů, z nichž nejvýznamnější je skladba energetického mixu, z kterého budou elektromobily čerpat elektřinu. Po provedení analýzy a vypočtení možných scénářů vývoje elektromobilismu v České republice, dochází práce k závěru, že elektromobilita může být právem vnímána jako nástroj politiky snižování emisí oxidu uhličitého v České republice. Dále práce směřuje ke zjištění, zda je za současných podmínek elektromobil konkurenceschopnou alternativou k zaběhnutému konceptu pohonu automobilu spalovacím motorem a to především z pohledu spotřebitele, kdy bude provedena analýza nákladů spojených s využíváním obou těchto koncepcí. Při provádění tohoto kvantitativního srovnání nebude opomenuto ani zahrnutí společenských nákladů, spojených s provozem obou typů dopravních prostředků, do výpočtů.