Uplatňování vybraných environmentálních nástrojů veřejné politiky na příkladu hlavního města Prahy - Kolková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Nový, Jan, 1966-; Musil, Martin, 1976- (2012)
Diplomová práce na téma "Uplatňování vybraných environmentálních nástrojů veřejné politiky na příkladu hlavního města Prahy" se věnuje problematice environmentální politiky hlavního města Prahy a environmentálních nástrojů, jež uplatňuje. Primárním cílem práce je zjistit vývoj životního prostředí na území Prahy a nalézt vztah mezi ním a environmentálními nástroji uplatňovanými na území našeho hlavního města. Dílčím cílem je zjistit a charakterizovat faktory, jež ovlivňují stav životního prostředí a ztěžují prokazování vlivu environmentálních nástrojů na stav životního prostředí. Práce je rozdělena na tři kapitoly. V první kapitole je objasněna oblast environmentální politiky a environmentálních nástrojů. Zde jsou vysvětlena témata týkající se vztahů životního prostředí k ekonomice a politice. Dále jsou přiblíženy nástroje využívané pro ochranu životního prostředí a v neposlední řadě faktory ovlivňující zkoumání vztahu těchto nástrojů a stavu životního prostředí. Druhá kapitola se zabývá vývojem stavu životního prostředí hlavního města Prahy. V této souvislosti je analyzována environmentální politika a nástroje, jež jsou využívány ke zlepšení situace životního prostředí na území hlavního města. Závěr této části je zaměřen na faktory znesnadňující prokazování účinků užívání zmíněných environmentálních nástrojů. Prostřednictvím poslední kapitoly práce je na praktickém příkladu třídění odpadu naznačen konkrétní vliv jednotlivých konkrétních nástrojů
Vedoucí práce: Jan Nový
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2012
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2012
Keywords: životní prostředí; environmentální politika; environmentální management; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; environment; environmental policy; environmental management; master's theses