Systém motivace zaměstnanců v organizaci - Guričová, Marie (2012)
Cílem diplomové práce je na základě Stoewerova testu zanalyzovat důležitost konkrétních motivačních faktorů pro zaměstnance vzdělávací společnosti a následně zjistit spokojenost zaměstnanců s tím, jak vzdělávací společnost tyto motivační faktory uplatňuje. V diplomové práci je využita metoda dotazníkového šetření, na základě kterého jsou identifikovány ty oblasti, které motivují zaměstnance k pracovnímu výkonu, avšak ze strany vzdělávací společnosti nejsou v dostatečné míře aplikovány a tudíž mají za důsledek nespokojenost zaměstnanců. V závěru jsou navržena optimalizační řešení.