Systém motivace zaměstnanců v organizaci - Guričová, Marie; Stříteský, Marek; Mičková, Sabina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Cílem diplomové práce je na základě Stoewerova testu zanalyzovat důležitost konkrétních motivačních faktorů pro zaměstnance vzdělávací společnosti a následně zjistit spokojenost zaměstnanců s tím, jak vzdělávací společnost tyto motivační faktory uplatňuje. V diplomové práci je využita metoda dotazníkového šetření, na základě kterého jsou identifikovány ty oblasti, které motivují zaměstnance k pracovnímu výkonu, avšak ze strany vzdělávací společnosti nejsou v dostatečné míře aplikovány a tudíž mají za důsledek nespokojenost zaměstnanců. V závěru jsou navržena optimalizační řešení.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses