Účetní servisní centra a hodnocení jejich výkonnosti - Vaníčková, Lucie (2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou outsourcingu a center sdílených služeb. Zahrnuje obecnou charakteristiku outsourcingu. Dále obsahuje definice a popis fungování konceptu SharedServices Center, jeho historii, výhody, nevýhody, srovnání s obdobnými organizačními modely a strategické aspekty konceptu SharedServices. Část práce je věnována auditu v podmínkách SharedServices Center. Tato diplomová práce také informuje o problematice řízení výkonnosti účetních servisních center v odděleních AccountsPayable a AccountsReceivable v USA, ČR a na Slovensku. Na teoretická východiska navazuje praktická část, kde je popsána a zhodnocena situace v konkrétním účetním servisním centru v ČR z pohledu výkonnosti a vyspělosti servisního centra.