Účetní servisní centra a hodnocení jejich výkonnosti - Vaníčková, Lucie; Mejzlík, Ladislav, 1961-; Skálová, Jana, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou outsourcingu a center sdílených služeb. Zahrnuje obecnou charakteristiku outsourcingu. Dále obsahuje definice a popis fungování konceptu SharedServices Center, jeho historii, výhody, nevýhody, srovnání s obdobnými organizačními modely a strategické aspekty konceptu SharedServices. Část práce je věnována auditu v podmínkách SharedServices Center. Tato diplomová práce také informuje o problematice řízení výkonnosti účetních servisních center v odděleních AccountsPayable a AccountsReceivable v USA, ČR a na Slovensku. Na teoretická východiska navazuje praktická část, kde je popsána a zhodnocena situace v konkrétním účetním servisním centru v ČR z pohledu výkonnosti a vyspělosti servisního centra.
Vedoucí práce: Ladislav Mejzlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses