Sociální dialog v územní samosprávě v ČR - Odvárková, Markéta (2012)
Cílem této diplomové práce je popsat úroveň sociálního dialogu v oblasti územní samosprávy na území ČR a zároveň zjistit, zda přítomnost odborové organizace v institucích územních samosprávných celků příznivě ovlivňuje spokojenost úředníků a zmírňuje dopady realizace úsporných opatření v souvislosti s krácením veřejných rozpočtů. Za tímto účelem je nejprve charakterizováno místo a funkce územní samosprávy ve veřejné správě ČR a postavení úředníků územních samosprávných celků. V práci je dále přiblížen systém sociálního dialogu a jsou analyzovány instituce sociálního dialogu se zaměřením na územní samosprávu. Za účelem zjištění vlivu odborů na spokojenost úředníků je proveden výzkum na úrovni místní i regionální samosprávy. Je zjištěna slabá odborová organizovanost a z toho plynoucí nízký vliv odborů na spokojenost zaměstnanců, což lze při měnících se podmínkách souvisejících se zaváděním úsporných opatření považovat za jednu z příčin neefektivního sociálního dialogu ve veřejné správě.