Sociální dialog v územní samosprávě v ČR - Odvárková, Markéta; Dvořáková, Zuzana, 1960-; Kleibl, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Cílem této diplomové práce je popsat úroveň sociálního dialogu v oblasti územní samosprávy na území ČR a zároveň zjistit, zda přítomnost odborové organizace v institucích územních samosprávných celků příznivě ovlivňuje spokojenost úředníků a zmírňuje dopady realizace úsporných opatření v souvislosti s krácením veřejných rozpočtů. Za tímto účelem je nejprve charakterizováno místo a funkce územní samosprávy ve veřejné správě ČR a postavení úředníků územních samosprávných celků. V práci je dále přiblížen systém sociálního dialogu a jsou analyzovány instituce sociálního dialogu se zaměřením na územní samosprávu. Za účelem zjištění vlivu odborů na spokojenost úředníků je proveden výzkum na úrovni místní i regionální samosprávy. Je zjištěna slabá odborová organizovanost a z toho plynoucí nízký vliv odborů na spokojenost zaměstnanců, což lze při měnících se podmínkách souvisejících se zaváděním úsporných opatření považovat za jednu z příčin neefektivního sociálního dialogu ve veřejné správě.
Vedoucí práce: Zuzana Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses