Zhodnocení vlivu inovací na úspěšnost společnosti Apple Inc. - Sedláčková, Hana (2012)
Hlavním cílem této diplomové práce je zkoumání vlivu inovačních aktivit na úspěšnost společnosti Apple Inc. Konkretizací tohoto cíle je předpoklad existence přímého vztahu mezi vývojem tržeb sledované společnosti a vývojem její tržní hodnoty. Práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část, kde teoretická část je zaměřena na problematiku invencí a inovací, inovačního procesu a v neposlední řádě vztahu inovací ke strategickému managementu a marketingu. Teoretická část práce také vymezuje chápání pojmu "úspěšnost" společnosti ve vztahu k tématu této diplomové práce. Praktická část se orientuje na aplikaci získaných poznatků, jejím hlavním cílem je posoudit vliv inovačních aktivit na vývoj tržeb společnosti Apple Inc a zhodnotit konkurenční postavení významných produktových skupin v tržním kontextu jednotlivých odvětví. Další text praktické části je zaměřen na vývoji definovaného kritéria úspěšnosti, tj. tržní kapitalizace společnosti Apple Inc., a jeho porovnání s významnými konkurenty v technologickém odvětví. Závěr diplomové práce je věnován vyhodnocení stanoveného předpokladu pomocí lineární regresní analýzy a sestavení možného schématu produktové inovace společnosti Apple Inc.