Komparativní analýza systémů sběru a svozu biologicky rozložitelného komunálního odpadu ve vybraných regionech ČR a Itálie - Chadimová, Tereza (2012)
Tato práce vymezuje základní pojmy v oblasti biologicky rozložitelných odpadů a popisuje relevantní právní normy. V souvislosti se snahou o omezení skládkování odpadu vydala Evropská Komise směrnici 31/99/EC, o skládkách odpadů. Jedním z cílů této směrnice je mimo jiné snížení množství biologicky rozložitelného komunálního odpadu ukládaného na skládky. Naplňování daných požadavků je analyzováno ve dvou zemích, v ČR a v Itálii. Konkrétně jsou v práci zkoumány dvě oblasti, obec Bílina v České republice a obec Carugate v Itálii. Jsou zde analyzovány projekty na podporu odděleného běru biologicky rozložitelného komunálního odpadu a v závěru je porovnána jejich úspěšnost. Otázka na kterou se tato práce snaží nalézt odpověď zní: "Jakým způsobem (pomocí jakých nástrojů) naplňují analyzované regiony požadavky EU uvedené ve směrnici 1999/31/EC - o skládkách odpadů?"