Uplatnění osob s vysokoškolským vzděláním na trhu práce v ČR v letech 2000-2010 - Jarolímek, Pavel; Poláková, Olga, 1944-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Nabídka terciárního vzdělávání prošla v letech 2000 až 2010 změnou, která vyvolává otázku dalšího uplatnění osob s vysokoškolským titulem. Průběh změny charakterizuje zejména podíl nově přijímaných na vysoké školy, míra absolvování na vysokých školách a vzdělanostní struktura obyvatelstva. Pro zjištění uplatnitelnosti osob s vysokoškolským vzděláním, analyzuje tato práce míry nezaměstnanosti charakteristické pro daný problém, oborovou a vzdělanostní shodu s vykonávaným zaměstnáním a také vývoj mezd u vysokoškoláků ve srovnání s průměrnou mzdou. Výsledkem analýz je velmi nízká nezaměstnanost, nadprůměrné mzdy, nadstandardní shoda vzdělání s potřebným vzděláním pro výkon práce a průměrná shoda vystudovaného oboru s oborem povolání, což znamená stále velmi snadné uplatnění na trhu práce v porovnání s ostatními zeměmi OECD. Nicméně v nadcházejících letech, vzhledem ke zhoršenému vývoji v posledních letech, může být uplatnitelnost vysokoškoláků problematičtější.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses