Efektivnost rekvalifikačních kurzů Úřadu práce Havlíčkův Brod v letech 2008 - 2011 - Kruchňa, Lukáš; Poláková, Olga, 1944-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce je dílčí analýzou efektivnosti rekvalifikačních kurzů v okrese Havlíčkův Brod během let 2008-2011. Z analýzy metodou hrubých efektů vyplynulo, že i přes složité podmínky na trhu práce dvě třetiny rekvalifikantů nalezly zaměstnání do 12 měsíců od skočení rekvalifikace. V porovnání s jinými územními celky dosahovaly havlíčkobrodské rekvalifikace stejných i lepších výsledků s nižšími průměrnými náklady na účastníka. Sociodemografické charakteristiky rekvalifikantů se ukázaly být diferencujícím faktorem hodnot hrubých efektů. U znevýhodněných osob byly zjištěny nižší hrubé efekty. Hodnota hrubého efektu však až na výjimky neklesla pod 50 %. Z hlediska parametrů kurzů byly hrubé efekty nejvyšší u profesních rekvalifikací. Analýza pomocí indexů cílenosti odhalila nejen na Havlíčkobrodsku rezervy v zacílení rekvalifikací na znevýhodněné skupiny. Práce dochází k závěru, že rekvalifikace se jeví být efektivním nástrojem politiky zaměstnanosti a doporučuje do budoucna udržet jejich rozsah, více využívat profesních rekvalifikací, zlepšit zacílení na znevýhodněné skupiny a případně zvážit implementaci modelu zónového poradenství s využitým profilovaní nezaměstnaných. Dále doporučuje evidovat další údaje o nezaměstnaných nápomocné k přípravě rekvalifikací a hodnocení efektivnosti metodou čistých efektů, která překonává v práci diskutované limity metody hrubých efektů.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses