Spojené státy a evropský integrační proces v letech 1950–1957 - Zajíc, Jiří; Kovář, Martin, 1965-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato bakalářská práce je analýzou přístupu Spojených států amerických k evropským integračním uskupením v letech 1950-1957. Po období poválečné hospodářské obnovy se vztah mezi USA a Evropou změnil z pozice poskytovatele hospodářské pomoci na aktivního obchodního partnera. V práci jsem se snažil analyzovat původní přístup USA k otázkám evropské integrace a jeho změny ve sledovaném období. Zejména jsem se zaměřil na americký přístup k Evropskému společenství uhlí a oceli, Euratomu a Evropskému hospodářskému společenství. Ve své práci jsem rozebral hlavní motivy, které USA vedly k podpoře evropské integrace, a snažil jsem se také porovnat, do jaké míry se záměry americké administrativy shodovaly s reálným vývojem v Evropě.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses