Vliv transferových cen na zdanění stálých provozoven - Jelínek, Michal, 1983- (2012)
Tato disertační práce se zabývá zdaňováním stálých provozoven a vlivem pravidel transferových cen na způsob určení základu daně stálé provozovny. Nejdříve popisuje důvody vzniku stálé provozovny a zkoumá, jak mezinárodní i tuzemská legislativa přistupuje ke zdaňování zisků daňových nerezidentů. Práce dále analyzuje způsoby, jakými se určuje základ daně přiřaditelný stálé provozovně. Závěrečná část zkoumá, zdali lze z veřejně dostupných finančních údajů získat dostatečné informace pro stanovení základu daně stálé provozovny vzniklé z titulu závislého zástupce. K tomuto účelu je využita metoda regresní analýzy, shlukové analýzy a logistické regresní analýzy.